Το Ψέμα!

Πνευματικά θέματα

Συντονιστές: pAntonios, Συντονιστές

Απάντηση
Intergallactic
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 151
Εγγραφή: Τρί Οκτ 10, 2006 5:00 am
Επικοινωνία:

Το Ψέμα!

Δημοσίευση από Intergallactic »

π. Αντώνιε, ευλογείτε
Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά!
Καλή και ευλογημένη χρονιά!
Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:
Πότε θεωρείται ψέμα αυτό που λέμε; Φυσικά όλοι έχουμε μέσα μας την κατανόηση του πότε είναι ψέμα και πότε όχι; Όμως μήπως είναι εύκολο να μου το διευκρινίσετε; Για παράδειγμα, όταν θέλει κάποιος να επεξηγήσει μία έννοια σε έναν άλλο, αλλά ακριβώς επειδή είναι δυσνόητη αναγκάζεται να του την πει απλουστευμένα σε σημείο που είναι λίγο λάθος; Αυτό τί σημαίνει; πως του είπε ψέματα ή πως του απόκριψε την αλήθεια με το να πεί "ψέματα";
Επίσης, πας μία επίσκεψη και σας προσφέρουν ένα γλυκό το οποίο δεν σας αρέσει, και σας ρωτάνε "Σας αρέσει;", Τί θα απαντούσατε;
Τέλος,
αν δεν θέλω να φανερώσω κάτι σε κάποιον γιατί ξέρω πως θα τον απογοητεύσω ή θα τον οργίσω, τί μπορώ να κάνω;

Ευχαριστώ πολύ!!!
"μη φοβού, μόνον πίστευε"
(κατά Λουκά η΄50)
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 5014
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 09, 2006 6:00 am

Re: Το Ψέμα!

Δημοσίευση από lovethink »

Να προσθέσω και άλλες περιπτώσεις

- Σου αρέσει αυτή η μπλούζα ?την αγόρασα με τις οικονομίες μου
- ??????????

- Πες μου είδες τον άντρα μου με άλλη γυναίκα ?
- ????? (αν πεις ΝΑΙ έχεις ευθύνη αν χωρίσουν ,αν πεις ΟΧΙ αποκρύπτεις , αν πεις δεν ξέρω ? = ναι )


- Πες μου γιατρέ θα πεθάνω ?
- !!!!!!!!


- Θα είσαι σπίτι να έρθω για καφέ ? ( πχ μια φίλη που έρχετε και ξέρεις ότι ασχολείτε με μαγεία πχ )
- Οχι θα λείπω !!!!! ? ? ? ? ?


Ισως όλα αυτά είναι τα λεγόμενα "κατά συνθήκη ψεύδη"
Αλλο αυτά και άλλο να πεις ψέμματα που θα κάνουν κακό ή θα συκοφαντήσουν

Συγνώμμη αν πρόσθεσα λίγα πράγματα στο παραπάνω μήνυμα
nkope
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1347
Εγγραφή: Σάβ Απρ 08, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: Κοζάνη
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από nkope »

Δεν θυμάμαι που ακριβώς το διάβασα. Θα ψάξω να το βρω. Αλλά είμαι σίγουρος ότι όταν ρώτησαν το Γέροντα Παΐσιο αν επιτρέπεται να λέμε ψέμματα, είπε "αλλοίμονο αν δε λέμε μερικές φορές ψέμματα".

Υπάρχουν πράγματι περιπτώσεις που είναι επιβεβλημένο απ΄την εντολή της αγάπης να πει κάποιος ψέμματα για να σώσει ή ν΄αναπαύσει τον αδελφό (-η) του. Το μυστικό του πότε πρέπει και πότε δεν πρέπει να λέμε ψέμματα κρύβεται στη μαγική λέξη "διάκριση". Πρακτικά έχει σημασία αυτό που κάνουμε να το κάνουμε από αγάπη για τον αδελφό μας, κι όχι για να κερδίσουμε εμείς κάτι.

Φυσικά απαγορεύεται να ορκιστούμε ψέμματα.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος nkope την Τετ Ιαν 10, 2007 11:31 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 5014
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 09, 2006 6:00 am

Δημοσίευση από lovethink »

nkope έγραψε:Φυσικά απαγορεύεται να ορκιστούμε ψέμματα.
Ούτε αλήθεια όμως
nkope
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1347
Εγγραφή: Σάβ Απρ 08, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: Κοζάνη
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από nkope »

lovethink έγραψε:
nkope έγραψε:Φυσικά απαγορεύεται να ορκιστούμε ψέμματα.
Ούτε αλήθεια όμως
Μάνο έχεις δίκιο ο Χριστός είπε "μη ομώσαι όλως" αλλ' αν κληθείς στο δικαστήριο να υπερασπίσεις κάποιον που διώκεται άδικα δεν θα το κάνεις; Τότε για να τηρήσεις τη μια εντολή θα παραβείς την εντολή της αγάπης. Κι η εντολή της αγάπης είναι η ανώτερη απ΄ όλες. Ο Κύριος είπε ότι όλος ο νόμος περιλαμβάνεται σε δυο εντολές την εντολή της αγάπης στο Θεό και την εντολή της αγάπης στον πλησίον. Αυτές είναι το κριτήριο για όλα.
pAntonios
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 545
Εγγραφή: Δευ Μαρ 27, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: p.Antonios @otenet.gr
Επικοινωνία:

Ψέμα είναι (ίσως) η απόκρυψη ή διαστρεύλωση της αλήθειας...

Δημοσίευση από pAntonios »

Δεν γνωρίζω τι λένε τα λεξικά για το ψέμα!
Ψέμα είναι (ίσως) η απόκρυψη ή διαστρέβλωση της αλήθειας...

Ευτυχώς ο Θεός μας δεν σκέφτεται όπως τα κομπιούτερ!
Δεν έχει σημασία μόνον το τι λες αλλά και για ποιό λόγο το λες.Και μάλιστα αυτό το δεύτερο έχει μεγαλύτερη σημασία.
Μπορεί να πεις αλήθεια και να σπρώξεις έναν άνθρωπο στην αγχόνη και μπορεί να πεις ψέματα και να σώσεις έναν άνθρωπο από το θάνατο!
Αμέσως το ψέμα αυτό αποκτά μεγαλύτερη αξία ενώπιον του Θεού σε σε σύγκριση με μια αλήθεια!!!

Φυσικά στην καθημερινή μας ζωή λέμε περισσότερο ψέματα όχι για να σώσουμε ζωές αλλά την υπόληψή μας, τη φήμη μας κλπ κλπ.
Είναι όμως αυτό σωστό; Αντί να λέμε ψεματάκια καλό είναι να προσπαθήσουμε να γίνουμε πιο ακέραιοι σαν άνθρωποι.

Ακόμη και όταν δεν μπορούμε να πούμε την αλήθεια καλύτερα να κρυφτούμε (όπως είχε κάνει μια φορά ο γ.Πορφύριος για να μην καταδώσει κάποιον στην αστυνομία) η να αποφύγουμε την απάντηση.
Και αυτό μπορεί να έχει διάφορους τρόπους για να ξεφύγουμε...
Για παράδειγμα αντιστρέφουμε την ερώτηση: "Γιατί θέλεις τόσο πολύ να μάθεις" η "Σε τι θα σε ωφελούσε μια θετική απάντηση" κοκ.
Ο Χριστός κάποτε όταν τον ρώτησαν οι Φαρισαίοι και δεν ήθελε να τους απαντήσει τους έκανε Εκείνος μια δύσκολη ερώτηση και έτσι τους αποστόμωσε!
Χρειάζεται λοιπόν διάκριση και καλό είναι να ζητούμε πάντοτε τη φώτιση του Θεού για να μας δίνει τον τρόπο να ωφελούμε και να μην βλάπτουμε τους αδελφούς μας.
ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ
ΠΑΝΤΩΝ ΕΝΕΚΕΝ!
Άβαταρ μέλους
Evi_J
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1086
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 17, 2006 6:00 am

Δημοσίευση από Evi_J »

Εγώ ένα πράγμα ξέρω:

Αν δεν μπορείς να πεις την αλήθεια για κάποιο λόγο, τότε από το να πεις ψέμα καλύτερα να πεις στον άλλον ότι ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΣ! Αυτό το είπε ο ίδιος ο Χριστός. Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι αυτό. Ο άλλος μπορεί να προσβληθεί. Ποιος ξέρει τι θα νομίσει.... Ίσως να τον χάσεις και από φίλο σου...

Όμως υπάρχει κάτι ποιο τρομερό από το να προσβληθεί ο άλλος. Οι συνέπειες!! Οι συνέπειες τις οποίες ΔΕΝ μπορούμε να προσδιορίσουμε ή να τις προβλέψουμε. Έτσι δεν μπορούμε να κάνουμε και τίποτα. Αν είναι αρνητικές τότε δεν νομίζω να χρειάζεται να πω τίποτα άλλο για τι σοϊ κακό μπορεί να συμβεί. Δυστυχώς πείρα ζωής έχουμε όλοι μας.

Αν όμως είναι θετικές; Και πάλι είναι κακό γιατί βασίστηκαν σε κάτι που δεν είναι αλήθεια. Πάει το μυαλό σας τι θα συμβεί έτσι και το ψέμα το οποίο ακούσατε και ίσως να έχει βασιστεί η ΖΩΗ ΣΑΣ καταρρεύσει; Το ψέμα είναι τρομερό πράγμα. Από τα ψέμματα χωρίζουν οι άνθρωποι και χάνεται η αγάπη, δηλ η Νο1 εντολή του Κυρίου. Εξάλλου ο :twisted: είναι ο πατέρας του ψεύδους. Σωστά;

(Σημ: Όταν έγραφα το παραπάνω δεν θυμώνουν όλα τα παραδείγματα που έγραψε ο Lovethink. Όμως τώρα που το ξαναδιάβασα παρατήρησα ότι η περιγραφή μου ταιριάζει γάντι με εκείνο το παράδειγμα που έδωσες με την φίλη σου που ασχολείται με την μαγεία. Αν η φίλη σου είναι καλή σου φίλη και σε σέβεται τότε θα την αφήσει άμα την παρακαλέσεις (ε, και φυσικά της εξηγήσεις κιόλας το γιατί) γιατί θα προτιμήσει την φιλία σας. Αν όμως όχι τότε δεν χρειάζεται να χάσεις εσύ την ψυχή σου για χατήρι κάποιου άλλου που δεν σε αγαπάει κιόλας και δεν ενδιαφέρεται. Σκέψου το...)

Άκουσα (και ακούω) πολύ πειραϊκή εκκλησία. Σε μια παλιά εκπομπή (καμιά 10ριά ετών παλιά) είχα ακούσει το εξής:

Ένας σπουδαίος μοναχός από κάποιο μοναστήρι κάποιου νησιού (νομίζω κοντά στην Εύβοια που τώρα -αν θυμάμαι καλά- πέθανε... δυστυχώς ούτε το όνομα του δεν θυμάμαι...) όταν πήγαινε στο νοσοκομείο για να βοηθάει τους αρρώστους είχε ένα μεγάλο πρόβλημα. Κάθε πληγωμένος και κάθε πικραμένος τον ρώταγε αν ο άνθρωπος του θα γίνει καλά. Και αυτός που δεν άντεχε να λέει ψέμματα κάθε φορά ξέρετε τι απαντούσε; "Λυπάμαι ευλογημένε αλλά δεν ρώτησα τον γιατρό γιατί μετά θα αναγκαζόμoυν να πω ψέμματα". Γιατί πως θα έλεγε στον άλλον την αλήθεια; Φανταστείτε λοιπόν ότι ούτε για ένα τόσο σοβαρό πράγμα όπως ο πόνος για τον συνάνθρωπο δεν μπορούσε να τον κάνει να πει ψέμματα... Και θα πεις για μια μπλούζα και για τις ψευτό ευγένειες;

Τα πράγματα που έφερε ο lovethink ως παράδειγμα -τα οποία είναι και σωστά σε γενική ανάλυση- αν τα κοιτάξετε ποιο προσεκτικά θα δείτε ένα σωρό πάθη και αμαρτίες:

Π.χ αυτό:
- Σου αρέσει αυτή η μπλούζα ?την αγόρασα με τις οικονομίες μου
Αλήθεια όταν γίνει μια τέτοια σκηνή σκεφτήκατε ποτέ το ΠΟΙΟΣ του είπε εκείνου του ανθρώπου να κάνει μια κίνηση που κατά την γνώμη του είναι θετική και φιλική; ΠΟΙΟΣ του είπε στα αλήθεια να την αγοράσει;

Αν ήθελε στα αλήθεια να κάνει ένα δώρο που θα το εκτιμούσε ο άλλος, θα τον ρωτούσε και το τι θα ήθελε. Θα καθόταν να ασχοληθεί με τον φίλο του, κάτι που ειναι πολύ ποιο σημαντικό. Θα πέρναγε στιγμές φιλίας μαζί του. Και κάτι τέτοιες στιγμές φιλίας είναι που θυμόμαστε στις θλίψεις μας.

Άρα αποδεικνύεται ότι αυτός το μόνο που ήθελε ήταν να πάρει τον έπαινο διαφημίζοντας το "σπουδαίο" κατώρθωμα που νομίζει ότι έκανε, δηλ ότι την αγόρασε με τις οικονομίες του κάτι που αν το καλο σκεφτείτε ΚΑΝΕΙΣ δεν του είπε να κάνει. Αυτό είναι απλά η ανάγκη του ανθρώπου να νιώσει ότι ανήκει κάπου και ότι κάποιος τον αγαπάει. Και την θεωρεί μεγαλύτερη ανάγκη από αυτό που δεν είναι και τόσο σπουδαίο -δηλ το ψέμα- αφού το κάνει και βλέπει ότι δεν υπάρχουν -όπως νομίζει- συνέπειες. Αυτή η ανάγκη όμως δεν θα υπήρχε αν είχε τον Χριστό δίπλα του μιας και αυτός είναι το Φως της αληθείας και της αγάπης την οποία -τι ειρωνία!!- αυτήν επιζητά!!

Όπως είπα.... αν ψάξετε όλα τα παραδείγματα που έδωσε ο lovethink όλα βασίζονται στις αδυναμίες και τα πάθη του ανθρώπου.

Όσο για το σχόλιο που είπε ο nkope συμφωνώ απόλυτα. Σκοπός του να μην λέμε ψέματα είναι για να μην εξαπαταμε τους συνανθρώπους μας με βάση το ψέμα. Όχι να φτάνουμε στην άλλη άκρη και να τους αφήσουμε να πεθαίνουν λέγοντας την αλήθεια.
michail
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 567
Εγγραφή: Τετ Απρ 13, 2005 5:00 am

Δημοσίευση από michail »

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΜΟΥ ΗΤΑΝ Η ΗΜΕΡΑ ΕΚΕΙΝΗ ΠΟΥ ΕΙΠΑ "ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ".(ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΔΙΑ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1960)."ΕΝΟΣ ΚΑΚΟΥ ΜΥΡΙΑ ΕΠΟΝΤΕ".
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 5014
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 09, 2006 6:00 am

Δημοσίευση από lovethink »

Evi_J έγραψε:ΠΟΙΟΣ του είπε στα αλήθεια να την αγοράσει;

Άρα αποδεικνύεται ότι αυτός το μόνο που ήθελε ήταν να πάρει τον έπαινο διαφημίζοντας το "σπουδαίο" κατώρθωμα που νομίζει ότι έκανε.
ΝΑ υποθέσω ότι δεν αγοράζεις ποτέ μπλούζες ?
και ποτέ δεν ρωτάς κανέναν αν του αρέσει ? φοράς ότι σου κατέβει στο κεφάλι ?

Δηλαδή αν αγοράσω μια μπλούζα δεν θα ρωτήσω τον κολλητό μου αν τη βρίσκει καλή ή όχι αν έχω προβληματισμό ? Αν φορέσω μια μπλούζα που είναι ΛΑΧΑΝΙ και ένα παντελόνι ΚΙΤΡΙΝΟ δεν θα ρωτήσω ?

Πω πω αμαρτία ρώτησα τη γνώμη του άλλου

Evi_J έγραψε:
Όπως είπα.... αν ψάξετε όλα τα παραδείγματα που έδωσε ο lovethink όλα βασίζονται στις αδυναμίες και τα πάθη του ανθρώπου..
Κουβέντα βέβαια για τα υπόλοιπα ........

Τεσπά ο Πατήρ Αντώνιος απάντησε το θέμα έκλεισε
Άβαταρ μέλους
Evi_J
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1086
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 17, 2006 6:00 am

Δημοσίευση από Evi_J »

Ήθελα να σου εξηγήσω ότι ακόμα και στα μικρά πράγματα που τα θεωρούμε ασήμαντα μπορει να υπάρχει ένα ψέμα. Όχι να στεναχωρηθείς και να θυμώσεις.

Πάντως υπάρχει κάτι που ομολογώ ότι έκανα λάθος. Όταν είπες "αν ΣΟΥ" αρέσει αυτή η μπλούζα νόμιζα ότι εννοούσες ότι την πήρες δώρο γι' αυτόν όχι για τον εαυτό σου. Γι' αυτό έγραψα ότι καλύτερα θα ήταν να περάσεις ένα ευχάριστο απόγευμα μαζί του παρά να του αγοράσεις δώρο με τις οικονομίες σου... γράψε λάθος....

ΥΓ: Φυσικά και αγοράζω ότι μου κατέβει στο κεφάλι. :lol: Λες να ρωτάω τους άλλους για το πως θα νιώθω εγώ φορώντας το; :P :P
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά θέματα”