Σελίδα 1 από 1

Η Αγία Φωτεινή

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Μάιος 14, 2017 9:22 am
από toula
Η Αγία Φωτεινή

Στην διάρκεια της ζωής μας έχουμε πολλές συναντήσεις. Συναντήσεις σημαντικές. Συναντήσεις ασήμαντες. Συναντήσεις προγραμματισμένες. Συναντήσεις απρογραμμάτιστες. Μετράει πολύ μια συνάντηση με τον διευθυντή της εργασίας μας για την επαγγελματική μας εξέλιξη. Πιο πολύ μετράει η συνάντηση με το πρόσωπο με το οποίο σκεφτόμαστε να ζήσουμε μαζί του το υπόλοιπο της ζωής μας.

Μια συνάντηση, ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας συνάντηση, μας περιγράφει ο ευαγγελιστής Ιωάννης στο σημερινό ευαγγέλιο. Μια ασήμαντη ταλαιπωρημένη γυναίκα. Από το χωριό Σιχάρ. Πηγαίνει να γεμίσει τα στάμνα της με νερό. Από το πηγάδι που είχε ανοίξει πριν από πολλά χρόνια ο πατριάρχης Ιακώβ. Και εκεί γίνεται η μεγάλη συνάντηση. Η Συνάντηση της ζωής της. Με τον Θεάνθρωπο Χριστό.

Με πέντε άνδρες είχε προσπαθήσει να στήσει σπιτικό. Είχε φέρει μαζί τους παιδιά στον κόσμο. Δεν είχε κατορθώσει όμως κανένας να γεμίσει την ψυχή της με χαρά. Γι' αυτό και δεν τους κράτησε για πολύ. Και τούτος ο τελευταίος που είχε ήταν υπό προθεσμία. Και όλοι οι κάτοικοι της Σιχάρ την είχαν στο στόμα τους. Παρακατιανή την είχαν στην σκέψη τους. Εύκολοι στις κρίσεις βλέπετε και τότε και σήμερα οι άνθρωποι. Κοιτάζουμε τον κόσμο και τον κρίνουμε κατά πως θέλουμε εμείς να είναι και όχι όπως τον θέλει ο δημιουργός του.

Αυτή την συνάντηση σίγουρα την θέλησε ο Χριστός. Και όχι τυχαία. Ούτε και ο ευαγγελιστής διάλεξε τυχαία αυτή η συνάντηση να καταγραφεί. Γιατί αν κατέγραφε τα όσα έπραξε ο Κύριος επί γης δεν θα τα χωρούσαν όλα τα βιβλία του κόσμου όπως ο ίδιος αναφέρει. Στο πρόσωπο της σαμαρείτιδας ο Χριστός συναντάται με όλο τον ξεπεσμένο κόσμο. Ακόμη και τον σημερινό. Δεν ξεσυνερίζεται να επικοινωνήσει με όλους. Ακόμη και τους πιο παρακατιανούς. Ο Χριστός το είπε, κυρίως ήλθε για ν' ανοίξουν τα φύλλα της κλειστής καρδιάς τους. Δεν ζητά κάτι το πολύ. Λίγο νερό. Κάτι ελάχιστο. Στην αρχή η Σαμαρείτιδα είναι αρκετά επιφυλακτική. Είναι δέσμια λαθεμένων απόψεων, φανατισμένη, εγκλωβισμένη, παγιδευμένη, μπλοκαρισμένη και καχύποπτη. Αδυνατεί να δώσει. Είναι αλήθεια πως ο Χριστός δεν διψά πολύ για νερό από το πηγάδι. Διψά για απελευθέρωση αυτής της ταλαιπωρημένης γυναίκας, και όλων μας, συναρπαστική και αποκαλυπτική. Δεν επιθυμεί να την ντροπιάσει, να την εκθέσει , να της στραπατσάρει την προσωπικότητα επειδή προσπάθησε να βρει αγάπη, να δημιουργήσει οικογένεια και δεν τα κατάφερε. Η σαμαρείτιδα δέχεται, ταπεινώνεται, μετανοεί, παραδέχεται την ήττα της. Αποδέχεται τον Ιησού ως προφήτη μέγα καθώς εμπιστεύεται ότι είναι ο αναμενόμενος Μεσσίας.

Η σαμαρείτιδα σώθηκε. Γέμισε από χαρά αληθινή. Μετά την εξαίσια συζήτησή της με το Χριστό μετατρέπει τον σαρκικό έρωτα σε θεϊκό. Και παύει πλέον να είναι η άσημη σαμαρείτιδα. Πρόκειται για την ισαπόστολο Αγία Φωτεινή. Την μεγάλη Αγία της Εκκλησίας μας που την εορτάζομε δυο φορές το χρόνο. Στις 26 Φεβρουαρίου ημέρα του μαρτυρικού θανάτου της και την τέταρτη Κυριακή μετά το Πάσχα.

Η Αγία Φωτεινή μετά τη συνομιλία με το Χριστό πίστεψε σε αυτόν και κάλεσε τους συμπολίτες της να τρέξουν να τον συναντήσουν. Ο Χριστός έμεινε δυο ημέρες στη Σιχάρ και τους μετέδωσε το Λόγο και την ευλογία Του. Η Αγία Φωτεινή βαπτίστηκε από τους αποστόλους την ημέρα της Πεντηκοστής μετά την Ανάσταση του Κυρίου. Μαζί της βαπτίστηκαν και οι δυο γιοί της καθώς και οι πέντε αδερφές της. Με τη συνοδεία των γιών της και των αδελφών της κήρυξε το λόγο του Χριστού στη Συρία, στη Φοινίκη, στην Παλαιστίνη, στην Αίγυπτο, στην Καρχιδώνα και τέλος στη Ρώμη. Η μεγάλη αποστολική δράση είναι και ο λόγος για τον οποίο η Εκκλησία μας την ονομάζει Ισαπόστολο.

Όπως διαβάζουμε στο συναξαριστή η Αγία κήρυττε το λόγο του Χριστού με θέρμη σε όσα μέρη την αξίωσε η χάρη Του να ταξιδέψει. Κάποια στιγμή έφτασε και στην Καρθαγένη στη Βόρεια Αφρική. Μαζί της ήταν πάντα οι πέντε αδερφές της ( Ανατολή, Φωτώ, Φωτίς, Παρασκευή και Κυριακή) και ο μικρός γιος της ο Ιωσήν. Ο μεγάλος της γιος Βίκτωρ ήταν στρατηλάτης του ρωμαϊκού στρατού. Ο αυτοκράτορας Νέρωνας του ανέθεσε να διώξει τους χριστιανούς στην Ιταλία. Ο Βίκτωρ πήγε στην Ιταλία αλλά αρνήθηκε να φέρει σε πέρας τις εντολές που είχε λάβει. Ο δούκας Σεβαστιανός, φίλος του Βίκτωρα προσπάθησε να τον μεταπείσει αλλά αντί αυτού και με τη χάρη του Ιησού Χριστού, μεταπείστηκε ο ίδιος και βαπτίστηκε χριστιανός.

Ο Νέρων πληροφορήθηκε τα γεγονότα αυτά και κάλεσε στη Ρώμη τόσο το Βίκτωρα που είχε είδη λάβει το χριστιανικό όνομα Φωτεινός και τον Σεβαστιανό, όσο και την Αγία Φωτεινή με τις αδερφές της και το μικρό της γιο.

Στην προσπάθειά του να τους κάνει να αλλάξουν πίστη ο Νέρων χρησιμοποίησε όσα δόλια μέσα και βασανιστήρια του ήταν γνωστά. Η Αγία Φωτεινή και οι υπόλοιποι μάρτυρες δεν λύγισαν ούτε στιγμή και συνεχώς δοξολογούσαν τον Ιησού Χριστό. Κατά τη διάρκεια των φρικτών μαρτυρίων που υπέστησαν πολλά θαύματα έλαβαν χώρα. Μετά από κάθε μαρτύριο, τόσο η Αγία όσο και οι υπόλοιποι Μάρτυρες ήταν ανέπαφοι. Αυτό ήταν κάτι που πείσμωνε τον Νέρωνα αλλά ταυτόχρονα έκανε πολλούς από αυτούς που έβλεπαν τα θαύματα αυτά να πιστέψουν στο Χριστό και να βαπτιστούν χριστιανοί.

Μετά από ατέλειωτα μαρτύρια που υπέστη η Αγία Φωτεινή φυλακίστηκε και μέσα στη φυλακή παρέδωσε την ψυχή της στον Κύριο.

Η Αγία να πρεσβεύει στον Κύριο και για την δική μας σωτηρία. Αμήν.


Γράφει: ο Πάροικος
Πηγή: www.enaplotiti.gr